lørdag den 3. marts 2012

Drik løs - Kaffe er sundt!


Kaffe drikning i moderate mængder, er fuldstændig uden helbredsrisiko - det kan ligefrem have nogle helbredsmæssige fordele. Kaffe er et populært forskningsområde for mange forskere og den videnskabelige forskning har gang på gang vist, at der ingen fare er ved at drikke kaffe. Men der er mange myter og fordomme om kaffe.

Tre eller flere kopper kaffe om dagen kan hjælpe astmatikere.

Det har længe været kendt, at koffein kan hjælpe astmatikere, og at et regelmæssigt kaffeforbrug kan medvirke til at moderere anfaldene. Det er blevet videnskabeligt underbygget af to store undersøgelser i USA og Italien, hvor tre eller flere kopper kaffe om dagen viste sig at hænge ligefrem proportionalt sammen med en nedsat fremkomst af astma.
Desuden viste det sig, at vejrtrækningsfunktionen ved bronkie-sammensnøring efter fysisk aktivitet blev forbedret, men det krævede i gennemsnit seks kopper kaffe om dagen. I denne sammenhæng fandt forskerne ikke, at der er problemer med at drikke så meget kaffe.
Mange speciallæger råder til, at man ikke indtager koffein i mindst fire timer før en undersøgelse af bronkierne. Fordi kaffen netop påvirker bronkierne positivt - og derfor ville en undersøgelse ikke vise den reelle sundhedstilstand.
Alt i alt tyder forskningen på, at kaffe kan hjælpe astmapatienter. Men selvfølgelig bør man være opmærksom på, at det daglige indtag af koffein ikke medfører over-stimulering.
Antioxidanter
Koffein er et biologisk aktivt stof i kaffefrugten og det stof, der har været genstand for mest forskning. Kaffe har en kompleks kemisk struktur, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på betydning af mange andre stoffer, selvom de kun findes i små koncentrationer.
Et karakteristika ved mange planter er, at de indeholder en række forskellige stoffer med antioxidante egenskaber, og kaffe er ingen undtagelse. Polyphenole komponenter, også kaldet flavonoider er især udbredte i planter og vigtige i sygdomsforebyggelse.
Ud over de komponenter, som findes naturligt i de rå bønner, fremkommer der nye stoffer under ristningen af de rå kaffebønner. Nicoli fandt bevis for, at stoffer med antioxidant virkning fremkom under ristningen, sandsynligvis som et resultat af en forandring af Maillard sammensætningen X. Andre forskere har isoleret antioxidant virkning fra maltol 5-hydroxymethylfurfural.

Nyresten og galdesten
Nyrestenspatienter bliver ofte opfordret til at øge deres væskeindtag. Men hvilken type væske bør man drikke og vil koffein, udgøre et problem for disse patienter? I en undersøgelse af mere end 45.000 mænd, der aldrig havde haft nyresten, opdagede Curhan et al, at et stort indtag af almindelig og koffeinfri kaffe, te, øl og vin havde en sammenhæng med en formindsket risiko for nyre- og galdesten.
Et stort indtag af æble- eller grapejuice tydede på en øget risiko. I en efterfølgende undersøgelse, lavet af den samme gruppe forskere, med 81.000 involverede kvinder viste koffeinholdig kaffe samt vin at have den samme effekt: det var langt mere effektivt end vand til at undgå nyresten.
En kop med 2,5 dl gav 10 % lavere risiko og koffeinfri kaffe nedsatte risikoen med 9 %. Dvs. at det ikke havde betydning, hvilken type kaffe man drak.

Reducerer risikoen for tyktarmskræft
Der er klare beviser på, at kaffe har en beskyttende virkning mod udviklingen af kræft tyk- og endetarm. Det var en svensk undersøgelse, der først påviste dette. Forskerne fulgte en gruppe på 352 personer med tyktarmskræft, 217 med endetarmskræft og en kontrolgruppe på raske 512 personer. Forskerne konkluderede at "kaffeindtag synes at beskytte mod tyktarmskræft og mod endetarmskræft". En lignende undersøgelse i Italien viste, at risikoen for tyktarmskræft blev formindsket ved at drikke 4 kopper kaffe om dagen, og at denne tendens afhang af den dosis man indtager.
Favaro A et. Al har givet en mulig forklaring på denne beskyttende virkning. Adskillige undersøgelser har vist, at det kan øge risikoen for tyktarmskræft, hvis man spiser ofte. I den italienske undersøgelse belyser Favero denne tese. Konklusionen var, at hyppig spisning forøger, hvorimod højt kaffeindtag formindsker kroppens udskillelse af galdesyre. Galdesyre som er mistænkt for at være kræftfremkaldende i tyktarmen. Det vil altså sige, at et højt kaffeindtag kan modvirke effekten af at spise hyppigt.

Ny forskning har tilmed vist, at kaffe hæmmer udviklingen af kræft i leveren. Kaffedrikning har også vist sig at være forbundet med en nedsat risiko for nogle former for kræft i æggestokken. Personer, der drikker kaffe, har også mindre risiko for kræft i mund og hals. Den kræfthæmmende effekt af kaffe kan muligvis skyldes to specifikke stoffer, cafestol og kahweol, der kun findes i kaffe. Undersøgelser har dog også vist en lille forøget risiko for blærekræft i forbindelse med kræft.

Kaffe og type 2 diabetes
En svensk undersøgelse har for nylig vist, at personer med et stort kaffeforbrug har en nedsat risiko for type 2-diabetes. Forskerne undersøgte knap 8000 personer og sammenkædede forskellige livsstilsfaktorer med risikoen for type 2-diabetes og forstadiet til type 2-diabetes (nedsat glukose-tolerance). Mænd, der drak 5 eller flere kopper kaffe om dagen, havde 55 % lavere risiko for type 2-diabetes sammenlignet med mænd, der drak 2 eller færre kopper kaffe om dagen. Risikoen for forstadiet til type 2-diabetes var 37 % mindre. Kvinder, der drak 5 eller flere kopper kaffe om dagen, havde 73 % lavere risiko for type 2-diabetes sammenlignet med mænd, der drak 2 eller færre kopper kaffe om dagen. Risikoen for forstadiet til type 2-diabetes var 53 % mindre. Undersøgelsen fandt en omvendt sammenhæng mellem insulinresistens (den fundamentale årsag til type 2-diabetes) og kaffeforbrug. Det så altså ud til, at kaffe ved at forbedre insulinfølsomheden virker forebyggende overfor type 2-diabetes.
En endnu større amerikansk undersøgelse fulgte knap 41.934 mænd og 84.276 kvinder fra 1980 til 1998. Deltagernes kaffeforbrug blev registreret via spørgeskema hvert 2.-4. år. Forskerne fandt en omvendt sammenhæng mellem kaffeforbrug og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Risikoen faldt med stigende kaffeforbrug. Den laveste risiko fandt man hos de personer, der havde det største kaffeforbrug: 6 eller flere kopper kaffe om dagen var forbundet med 54 % lavere risiko hos mænd og 29 % lavere risiko hos kvinder. Koffeinfri kaffe var også forbundet med nedsat risiko for type 2-diabetes. Mænd, der drak mindst 4 kopper koffeinkaffe om dagen, havde 26 % lavere risiko, mens kvinder med tilsvarende forbrug havde 15 % lavere risiko. Det samlede indtag af koffein fra alle kilder var forbundet med signifikant nedsat risiko for at udvikle type 2-diabets hos både kvinder og mænd. Forskerne konkluderer, at langvarigt kaffeforbrug er forbundet med statistisk signifikant lavere risiko for type 2-diabetes.
En hollandsk undersøgelse viste for få år siden tilsvarende resultater. 17111 mænd og kvinder deltog i undersøgelsen, og de blev fulgt i i alt 125774 personår. Et forbrug på mindst 7 kopper kaffe om dagen var forbundet med en halveret risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med dem, der kun drak 2 eller færre kopper kaffe om dagen.
I alle undersøgelserne havde forskerne taget højde for de andre livsstilsfaktorer, der kan påvirke risikoen for type 2-diabetes for at nå så tæt på den selvstændige effekt af kaffe som mulig.
Kilde: kaffeinfo.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar